Inspirace Dobešem. Léčba novou krví.

Se zájmem jsem si dneska poslechl povídání našeho pana ministra školství v Otázkách Václava Moravce a musím říct, že opět… nezklamal.

Jednak teda příliš nerozumím tomu, jaký smysl bude mít reforma vzdělávání, která půjde od mateřských a základních škol (tedy směrem zespodu), pokud současně nedojde k reformě vysokoškolské přípravy učitelů (tedy směrem shora). Jestliže se všichni tři řečníci (J. Dobeš, J. Mühlfeit a R. Haňka) shodli na tom, že problémem současného vzdělávání budoucích učitelů je málo praxe (bravo, vynalezli kolo :-)), pak naprosto nechápu smysl reformovat školství, ale „nereformovat“ budoucí učitele. Ono to určitě není jen o té praxi, ale také o ujasnění si obsahu vzdělávání budoucích učitelů. Protože dokud budou pedagogické fakulty produkovat odborníky na matematiku, fyziku, jazyky a tělesnou výchovu, pak tu reformu raději ani vidět nechci.

Dále se musím přiznat, že mi pan ministr trošku pohnul mou mladou a nezkušenou žlučí projektem „Nová krev do škol“:

Nejlepší vysokoškoláky z jiných oborů by měl k učitelské profesi přilákat projekt Nová krev do škol. Platil by i pro absolventy do dvou let od vystudování vysoké školy. Do projektu chce Dobeš dát z rozpočtu ministerstva půl miliardy korun. „Oni za to získají během prvního roku pedagogické minimum a budou moci učit,“ uvedl Dobeš.

Utratí se zbytečné peníze za to, že nejlepší absolventi si dva roky po ukončení vysoké školy dodělají pedagogické minimum. Půjdou učit? – To je otázka, na kterou možná znají odpověď jen oni sami. Nejspíš to ale dopadne tak, že si za dvacet tisíc hrubého odkroutí jedno nebo dvě pololetí, pak se zařeknou, že nikdy více a vrátí se ke své původní, mnohem lépe placené a mnohem méně adrenalinové profesi. A efekt? No, přeci tím pan ministr dosáhne avizovaného posunu ve vnímání učitelské profese veřejností? Otázka je, kterým směrem se ten posun odehraje. Protože alespoň na mě to působí tak, že naši učitelé nejsou dostatečně kvalitní a schopní, a proto je potřeba je nahrazovat „novou krví“. Nehledě na to, že by mě docela zajímalo, kde tato „nová krev“ bude učit a kolik litrů „staré krve“ bude potřeba vypustit.